Banca Națională a României (BNR) și Patronatul Proiectanților în Construcții din România (PPC) au organizat miercuri, 3 aprilie 2024, conferința “Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate și durabilitate”, eveniment care a reunit oficiali de rang înalt din guvern, parlament și autorități de reglementare, precum și reprezentanți ai Băncii Naționale a României și ai Federației Patronatelor în Construcții.
Scopul acestui eveniment a fost de a reuni lideri și experți din domeniul construcțiilor, proiectării și arhitecturii, alături de reprezentanți guvernamentali și din sectorul financiar, pentru a discuta și a elabora o viziune strategică care va stimula dezvoltarea sustenabilă a sectorului de construcții din România.
În cuvântul de deschidere, susținut de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost reliefat interesul pentru elaborarea de studii și analize despre evoluțiile și tendințele din domeniul construcțiilor, ținând cont de rolul important al instituției în dezbaterea economică și de contribuția domeniului la dezvoltarea României. În acest sens, guvernatorul BNR a precizat că parteneriatul cu PPC poate fi integrat în programe deja consacrate ale BNR dedicate mediului de afaceri, astfel de colaborări bazate pe dialog stând la baza progresului economic al țării.
„Domeniul construcţiilor, în ansamblul său, reprezintă acum în România o componentă majoră a creşterii economice. De aceea, situaţia din acest sector poate fi considerată un indicator important al stării economice generale a ţării. Deschidem astăzi o platformă de dialog cu reprezentanţii acestui sistem. Suntem interesaţi de elaborarea unor studii şi analize economice aprofundate despre evoluţiile din acest domeniu. Parteneriatul pe care l-am încheiat cu Patronatul Proiectanţilor în Construcţii poate fi integrat, de altfel, în programe deja consacrate ale BNR. (…) Încurajăm dezbaterile, schimbul de idei. Credem că prin dialog putem progresa. Avem un bun exemplu despre ce înseamnă clădirile solide, bine proiectate şi realizate, chiar aici. Ne aflăm în Palatele Băncii Naţionale, clădiri emblematice ale Bucureştiului şi României încă de la construirea lor, simboluri ale durabilităţii şi stabilităţii” - Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
La rândul său, președintele Patronatului Proiectanților în Construcții, Alexandru Fulga, a evidențiat, prin parteneriatul cu BNR, importanța fundamentării de politici publice și a asigurării finanțării adecvate pentru investițiile în construcții. În acest sens, el a făcut referire la oportunitățile uriașe avute de România pentru absorbția de resurse semnificative care să impulsioneze dezvoltarea economică, evidențiind contribuția semnificativă a sectorului construcțiilor la succesul economic al României, care a avut o pondere de 8% în PIB-ul României în 2023 și care a susținut jumătate din creșterea pe întregul an. Totodată, Alexandru Fulga a menționat importanța actualizării legislației pentru a ține pasul cu tehnologiile noi și pentru a clarifica rolurile fiecărui participant în activitatea de construcții. În plus, a evidențiat importanța investițiilor masive din sectorul privat și public, susținute de fondurile europene, pentru stimularea creșterii și asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltare. Astfel, președintele PPC a îndemnat la colaborare între toți cei implicați în procesul de modernizare, arătând că societatea are nevoie de o viziune inteligentă și sustenabilă de dezvoltare pentru a valorifica la maxim oportunitățile cu scopul final de a aduce beneficii durabile societății.
„Rolul banilor este acela de a oferi resursele de creștere, iar acest prim eveniment organizat în parteneriat cu Banca Națională a României urmărește transmiterea unui mesaj de conștientizare. Guvernul și Legislativul sunt factori esențiali în procesul de progres pe care societatea în ansamblu îl așteaptă, dar mai ales în progresul acestui sector al construcțiilor, în care proiectarea are un rol de prim rang. Aceasta este baza pe care apoi se ridică poduri, drumuri, clădiri pentru locuințe, spitale, aeroporturi sau școli. Avem nevoie de reglarea acestui proces, iar azi dorim să transmitem că prioritățile noastre sunt în egală măsură și ale partenerilor și beneficiarilor noștri. Eficiența noastră depinde de calitatea legislației și contăm pe sprijinul factorilor de decizie în acest sens” - președintele Patronatului Proiectanților în Construcții, Alexandru Fulga.
Referitor la oportunitățile de finanțare pentru dezvoltare, intervențiile avute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Vestea, respectiv de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, au evidențiat că România se află într-un moment de răscruce, având la dispoziție un buget imens în valoare de 70 miliarde de euro pentru dezvoltare până în 2027 din fonduri europene, prin Politica de Coeziune, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și printr-un buget paralel alocat Programului Național de Investiții Anghel Saligny, esențial pentru dezvoltarea infrastructurii la nivel local.
„Nu cred că există astăzi o localitate care să nu aibă cel puțin un proiect care să fie în implementare din fonduri europene. Din cele 3228 de unități administrativ teritoriale pe care le are România, putem spune că peste 3100 au deja contracte în derulare. Consider că este cea mai mare infuzie de capital pe care noi trebuie să o gestionăm la ora actuală. Sunt foarte multe oportunități care vor duce la dezvoltarea comunităților din România.” - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Vestea.
De asemenea, a fost amintită aprobarea recentă de către Guvern a unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea cu precădere a activităților de producție industrială, de peste 500 milioane de euro, precum și cadrul legal aflat în pregătire privind investițiile strategice ale României de peste 100 milioane de euro, care va include și scheme de ajutor de stat personalizate. În acest sens, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat necesitatea unei abordări inovative pentru susținerea mediului de afaceri, care să fie cuplată cu o politică publică de investiții în infrastructură. Acest cuplaj ar reprezenta o premisă pentru asigurarea stabilității și durabilității, elemente necesare transformării României într-o țară modernă, care poate atrage investitori și care să fie competitivă la nivel european.
„Cei trei piloni supuși dezbaterii astăzi și anume, planificarea, stabilitatea și durabilitatea fac din România o țară care va avea, la finalul implementării celor două bugete o altă față - o Românie modernă, despre care vorbim pe termen lung, cu competitivitate europeană și cu o infrastructură care permite atragerea de investitori și o dezvoltare economică pe termen lung. Am spus adeseori că o politică publică corectă pentru susținerea investițiilor trebuie să fie însoțită de o politică pentru susținerea mediului de afaceri - Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că România a ieșit din „paradigma sărăciei” pentru a intra în cea a dezvoltării bazate pe promovarea investițiilor. În acest sens, oficialul a precizat că efectul de multiplicare a investițiilor este de până la 1,5-1,7% pe an, având ca rezultat schimbarea calității creșterii economice, care capătă, astfel, sustenabilitate. Totuși, ministrul Adrian Câciu a atras atenția că, deși ne aflăm în prezent într-o „inflație” de proiecte și finanțări, lipsește capacitatea de implementare. Cu alte cuvinte, este nevoie de o resursă umană calitativă care să implementeze proiectele, în special în sectorul construcțiilor, fiind un important formator de PIB. Astfel, acesta susține conceperea unei strategii pentru implementare bazate pe o resursă umană calificată.
„Această trecere de la o paradigmă la alta necesită și o schimbare de mentalități. Mentalitățile au rămas în zona trecută, dar fondurile avute la dispoziție, numărul de proiecte, necesitatea, au devenit atât de pregnante încât cu siguranță mentalitățile se vor schimba în prezent și în anii viitori” - Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Problema resursei umane a fost menționată și de președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Cristian Erbașu, care a atenționat că criza forței de muncă calificate va genera o creștere în spirală a costurilor cu manopera, ceea poate avea un impact negativ asupra eforturilor de diminuare a muncii la negru sau la gri. De asemenea, acesta a menționat și faptul că problemele de personal sunt generate de birocratizarea excesivă, care strangulează companiile la nivel de implementare. Cu toate acestea, Cristian Erbașu a evidențiat contribuția sectorului construcțiilor la dezvoltarea economiei precum și potențialul de creștere a impactului economic, arătând că productivitatea în construcții s-a apropiat de cea de la nivel european, fiind în medie de 60.000 de euro pe muncitor la nivel anual.
În cadrul evenimentului a fost abordată și nevoia acută de finanțare resimțită de mediul de afaceri. În această privință, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a pus accentul pe consolidarea încrederii IMM-urilor, considerate motorul economiei românești, în bănci ca parteneri de afaceri. La rândul său, vicepreședinta Autorității de Supraveghere Financiară, Gabriela Horga, a apreciat reziliența sectorului construcțiilor în fața crizelor, punctând, totodată, alternativele de finanțare la serviciile bancare de bază necesare promovării și dezvoltării unui sector considerat vital pentru creșterea economică și dezvoltarea durabilă. În acest sens, a prezentat oportunitățile de finanțare și avantajele oferite de piața de capital, în special , transparență, siguranță și predictibilitate pentru investitori. Totuși, Gabriela Horga a evidențiat necesitatea de a crește încrederea în piața de capital, ceea ce s-ar realiza prin educarea mediului de afaceri în privința instrumentelor și mecanismelor de finanțare oferite de aceasta.
Evenimentul a prilejuit și un dialog constructiv între experți în domeniul construcțiilor și al proiectării cu reprezentanți ai Legislativului și ai autorităților de reglementare financiară sau din mediul asociativ bancar sub forma unui panel cu tema „Crearea unui mediu stabil pentru dezvoltare”. În cadrul acestuia au luat cuvântul Florin Nistor-Chinole, prim-vicepreședintele Patronatului Proiectanților în Construcții; Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor; Ovidiu Petru, directorul general al Sectorului Instrumente Financiare și Investiții, Autoritatea de Supraveghere Financiară; Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București; Maricel Popa, secretarul Comisiei pentru Administrație Publică din Senat; și Bogdan Toader, vicepreședintele Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.
Discuțiile au evidențiat scopul PPC de a aduce în atenția publică rolul proiectantului și sprijinirea legislativului, al executivului și al administrativului pentru a înțelege ciclul de viață al unei construcții. Cu alte cuvinte, scopul PPC este minimalizarea dacă nu eliminarea hazardului moral la toate nivelurile, respectiv administrativ, fiscal, financiar.
De asemenea, a fost reliefată cererea de stabilitate și predictibilitate legislativă în urma discuțiilor cu actorii din piață, fie acționari, fie societăți autorizate sau care urmează să se autorizeze, precum și deschiderea reprezentanților din comisiile de resort ale Parlamentului pentru dialog și identificarea de soluții la problemele aduse în vedere de proiectanți și de constructori, asigurându-i pe aceștia că sunt făcute toate eforturile de armonizare a legislației în urma propunerilor și amendamentelor care sunt introduse și de asigurare a predictibilității pentru oamenii de afaceri.
Nu în ultimul rând, a fost subliniată dorința Bursei de Valori București de a veni în sprijinul investitorilor cu un acces mai mare pe bursă, mai precis prin demersuri de încercare a deblocării mecanismelor de transmisie a resurselor către industria de profil în condițiile unui flux consistent de bani și a listării în prezent a doar doi dezvoltatori la Bursă.
Astfel, evenimentul a prilejuit identificarea provocărilor și oportunităților din domeniu, precum și formularea de recomandări pentru politicile și strategiile ce pot sprijini inovația în construcții.