COMUNICAT DE PRESA PPC – CLUJ NAPOCA

Patronatul Proiectanților în Construcții din România (PPC) a organizat, în cadrul parteneriatului cu Banca Națională a României (BNR), vineri, 11 aprilie 2025, la Cluj-Napoca, conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania” – un eveniment de referință pentru dezvoltarea regiunii și pentru sectorul construcțiilor din România.

Conceptele precum durabilitate și sustenabilitate reprezintă instrumente esențiale pentru specialiștii Băncii Naționale a României în procesul de monitorizare și evaluare a stabilității financiare. În acest context, BNR are un rol fundamental, având în vedere responsabilitățile sale asumate în calitate de autoritate atât monetară, cât și prudențială.

La rândul său, Patronatul Proiectanților în Construcții din România contribuie semnificativ la dezvoltarea sectorului construcțiilor, prin promovarea și apărarea unitară a intereselor proiectanților – fie că este vorba despre societăți comerciale, asociații profesionale sau persoane fizice autorizate – în relația cu factorii de decizie și cu mediul privat.

Alexandru Fulga, președintele PPC, a deschis conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania” printr-un mesaj despre importanța lansării filialei PPC Transilvania ca centru regional de excelență. El a subliniat că acest pas confirmă angajamentul organizației pentru dezvoltarea sustenabilă a României, având ca scop consolidarea rețelei naționale de centre dedicate excelenței în proiectare și susținerea unei viziuni inovative în domeniul construcțiilor.

Este o etapă importantă, care confirmă extinderea națională a organizației noastre și angajamentul nostru pentru dezvoltarea sustenabilă și calitativă a României. (…) Cu peste 130 de membri în prezent, ne dorim să fim nu doar un partener de dialog pentru autorități, ci și un motor de schimbare în piața construcțiilor o piață care are nevoie de coerență legislativă, de politici publice clare și de o strategie modernă pe termen lung. Astăzi, aici, la Cluj, extindem această viziune prin înființarea filialei PPC Transilvania, care va deveni un centru de excelență regional”, a afirmat președintele PPC.

Președintele PPC a subliniat, totodată, provocările structurale cu care se confruntă piața construcțiilor, evidențiind nevoia urgentă de modernizare legislativă și instituțională, prin adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor – CATUC, pentru a oferi predictibilitate și claritate.

În același timp, Alexandru Fulga a evidențiat nevoia unei definiții legale a firmei de proiectare, a unor criterii clare de calitate, a unui sistem de baremuri tarifare corecte și a unei clarificări a responsabilităților tuturor actorilor implicați.

Cosmin Marinescu, viceguvernatorul BNR, a continuat conferința subliniind că „Transilvania este un veritabil exemplu de bună practică în materie de creștere economică sustenabilă. Viceguvernatorul BNR a evidențiat dinamica urbană și investițiile strategice care au transformat orașele mari din regiune în centre de dezvoltare modernă:


„Orașe precum Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea și Alba Iulia s-au dezvoltat intensiv și inteligent prin investiții majore în infrastructura de transport, digitalizarea serviciilor publice sau revitalizarea centrelor istorice, care au devenit vectori autentici de dezvoltare urbană și de revigorare a turismului în regiune.”

Totodată, el a reliefat rolul strategic al proiectării în modernizarea României, cu accent pe importanța implicării profesioniștilor din acest sector al construcțiilor în direcția unei dezvoltări coerente și sustenabile.

Sectorul construcțiilor și implicit cel al proiectării în construcții vor continua să reprezinte un motor competitiv al creșterii economice în România, cu rol strategic în modernizarea comunităților și în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Identificarea pragmatică și aplicarea consecventă a soluțiilor de modernizare a comunităților noastre reprezintă calea sigură pentru a construi un viitor prosper și sustenabil. O spunem inclusiv din perspectiva Băncii Centrale, preocupați continuu de stabilitate economică și sustenabilitate financiară.”

Evenimentul a coincis cu Ziua Educației Financiare, prilej cu care Cosmin Marinescu a punctat colaborarea dintre BNR și PPC ca parte a unui efort comun pentru diseminarea cunoștințelor financiare și promovarea politicilor publice sustenabile.

În continuarea sesiunii de deschidere, viceprimarul Dan Tarcea a transmis mesajul primarului Cluj-Napoca, Emil Boc, subliniind importanța parteneriatului între autoritățile publice și proiectanții în construcții pentru realizarea proiectelor de calitate, cu impact direct asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor.

Dumneavoastră dați tonul tuturor proiectelor pe care societatea românească le va desfășura. Este extrem de important ca să existe un parteneriat serios între autoritățile publice, oricare ar fi ele, locale, centrale, județene, și breasla pe care dumneavoastră o reprezentați astăzi.”

De asemenea, viceprimarul a accentuat necesitatea unui cadru legislativ predictibil, care să susțină derularea eficientă a proiectelor. „Predictibilitatea cadrului legislativ reprezintă un punct cheie în activitatea agenților economici. Acesta nu este încă suficient de bine pus la punct. Aici este rolul dumneavoastră, este rolul cheie, ca să vedeți acolo unde lucrurile nu funcționează, să veniți cu propuneri coerente, astfel încât colegii care sunt în Parlamentul României și în Guvernul României să le poată implementa și să le poată aduce într-un mediu aplicabil, în primul rând.”

După mesajul primarului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a continuat discuțiile din cadrul conferinței „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania” subliniind importanța „siguranței și predictibilității” în domeniul construcțiilor, pe care l-a numit „un pilon esențial al economiei românești”.

Sectorul construcțiilor reprezintă un pilon esențial al economiei românești, confirmat și de Banca Națională a României, partenerul dvs. și vă felicit pentru asta.  Creează locuri de muncă, susține comunitățile și contribuie direct la dezvoltarea economică”, a afirmat Mircea Abrudean.

Președintele interimar al Senatului a continuat prin a evidenția potențialul Transilvaniei, menționând că „prin extinderea sferei de reprezentare și printr-un mediu de afaceri sănătos, putem accelera dezvoltarea economică regională”.

Mă bucur că ați ales Clujul, Transilvania pentru acest eveniment important. Asta nu confirmă doar faptul că Transilvania și Clujul sunt extrem de importante, dar și faptul că acest domeniu al proiectării are o relevanță strategică.”

Completând ideile exprimate anterior, Dr. Ing. Romeo-Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a pus accent pe importanța unei colaborări eficiente între autoritățile publice și sectorul de proiectare în construcții.

Este esențial ca proiectanții să privească lucrurile în raport cu autoritățile, colaboratorii, executanții și cu beneficiarii. Autoritățile au o foarte mare responsabilitate vis-a-vis de comunitate în ceea ce privește companiile de proiectare și ulterior cele de construire. Lucrul acesta s-a realizat din ce în ce mai mult în ultimii ani”, a declarat Cristian Erbașu.

Acesta a punctat, de asemenea, rolul parteneriatelor internaționale, arătând că proiectele de anvergură din România necesită atât expertiză externă, cât și o cooperare solidă între firmele autohtone.

În continuare, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a pus accentul pe colaborarea esențială dintre autoritățile publice și proiectanți în procesul de modernizare a țării.

România este o țară în plină dezvoltare economică și infrastructurală, iar proiectanții trebuie să fie alături de noi și noi, alături de ei”, a declarat acesta.

El a subliniat rolul important pe care îl au proiectanții în implementarea cu succes a proiectelor publice: „Ne oferiți predictibilitate, perspectivă, calitate și primăriile se bazează pe dumneavoastră, pe serviciile prestate de dumneavoastră.”

Cu un buget record de peste 150 miliarde de lei alocat investițiilor în 2025, Ministerul Finanțelor mizează pe colaborarea cu proiectanții în construcții pentru „implementarea proiectelor și pentru realizarea în timp util a tuturor proiectelor, planurilor, studiilor de fezabilitate de care avem atât de mare nevoie”, a mai transmis ministrul Tanczos Barna.

Abordând dimensiunea strategică a investițiilor în infrastructură, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a evidențiat rolul esențial al proiectanților și constructorilor în utilizarea fondurilor europene. Acesta a subliniat că proiectanții și constructorii joacă un „rol hotărâtor” în implementarea investițiilor publice majore, sprijinite de fondurile europene nerambursabile.

Din PRR sunt alocați peste 7 miliarde de euro, în timp ce din Politica de Coeziune, tot pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mai avem alocați alte 9,6 miliarde de euro. Competiția, mai ales cea în domeniul economic, este una acerbă, iar investitorilor, în primul rând, trebuie să le oferim condiții care sunt dintre cele mai bune pentru ca să îi atragem în țara noastră, să putem crea locuri de muncă și să putem implementa aceste proiecte de infrastructură. În acest context, proiectanții și constructorii joacă un rol hotărâtor”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a punctat în acest context nevoia de a sprijini în continuare „proiectanții și constructorii” prin crearea unor „mecanisme adecvate de implementare”, o „marjă de flexibilitate cât mai mare”.

În aceeași direcție a consolidării unui cadru instituțional favorabil dezvoltării sustenabile, Mihnea Drumea, secretarul general al Guvernului României, a subliniat importanța unei coordonări eficiente a politicilor publice.

El a subliniat rolul esențial al Secretariatului General al Guvernului în intermedierea colaborării între autoritățile publice și diferitele domenii de activitate, explicând că Guvernul își asumă să faciliteze dialogul între instituțiile statului și sectorul privat, pentru a rezolva provocările administrative și legislative.

Complexitatea Secretariatului General al Guvernului constă tocmai în aceasta: în capacitatea de a gestiona și de a asigura implementarea politicilor publice”, a punctat Mihea Drumea.

În încheierea sesiunii de deschidere, Cristina Cuceu, coordonatorul PPC Transilvania, a evidențiat importanța extinderii prezenței Patronatului în regiune, arătând că filiala Transilvania devine un punct de referință pentru toți cei care înțeleg că progresul se construiește împreună. Aceasta a subliniat atât rolul simbolic, cât și cel strategic al noii filiale, construită pe convingerea că doar printr-o colaborare strânsă între proiectanți, autorități și parteneri poate fi asigurată calitatea, siguranța și durabilitatea mediului construit.

Potrivit acesteia, Patronatul din Transilvania va veni în sprijinul celor își doresc să promoveze excelența, etica profesională și interesele legitime ale celor care dau formă lumii construite: „Patronatul nostru regional va fi confirmat, prin implicarea noastră, a companiilor de proiectare din Transilvania, o platformă activă, un partener deschis și implicat, care ascultă, sprijină și propune. Un liant necesar între profesioniști, instituții și societate.”

În cadrul primului panel al conferinței Proiectarea ca soluție pentru dezvoltarea durabilă a Transilvaniei”, Florin Roman, președintele Comisiei pentru administrație publică din Camera Deputaților, a subliniat importanța crucială a proiectării în construcții și a unui cadru legislativ coerent, modern și adaptat realităților din teren.

Nu poți să construiești absolut nimic dacă nu ai un proiectant”, a afirmat acesta. „Lucrurile care înseamnă cu adevărat dezvoltarea României nu se pot întâmpla fără acest domeniu. De asta sunt și astăzi aici, din respect pentru ceea ce faceți dumneavoastră.”

Un punct important al discursului său a fost referitor la adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) – o reformă legislativă majoră care aduce pentru prima dată într-un singur act normativ patru legi și mii de pagini de reglementări. În acest context, Florin Roman a explicat că, prin acest cod, vor fi introduse clase de complexitate în proiectare, verificatori independenți pentru proiectele complexe și o clarificare a responsabilităților pentru proiectanți.

Continuând discuțiile din cadrul primului panel, Cătălin Podaru, prim-vicepreședintele Patronatului Proiectanților în Construcții, a pus accent pe provocările actuale din domeniul construcțiilor și a propus folosirea „soluțiilor tehnologice cu mai mare încredere” pentru a face „lucruri mai rapid, de calitate, pentru că resursa de timp și de oameni este puțină”.

De multe ori, să comunici, să validezi, să-ți asumi responsabilitatea este un proces, la nivel operațional, complex. Pentru asta, noi am descoperit că o soluție care vine să rezolve toate aceste probleme – viteza de răspuns, analiza, de la specificații tehnice până la corectitudinea proiectelor – este utilizarea tehnologiei, digitalizării”, a punctat Cătălin Podaru.

În finalul panelului „Proiectarea ca soluție pentru dezvoltarea durabilă a Transilvaniei”, Monica Săsărman, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a subliniat importanța receptivității Ministerului la propunerile constructorilor și autorităților publice pentru o mai bună funcționare a programelor și reglementărilor în domeniu.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanța programului Anghel Saligny în Transilvania: „Cu bucurie vă spun că sunt finanțate 1.240 de obiective de investiții prin acest program pentru unitățile administrativ-teritoriale din Transilvania, din județele din Transilvania, cu o valoare de peste 12 miliarde de lei.”

În cadrul celui de-al doilea panel „Investițiile care transformă Transilvania: Perspective și oportunități”, Florin Nistor, prim-vicepreședinte al Patronatului Proiectanților în Construcții, a abordat chestiunea legată de „finanțare și modul în care circulă fluxul de bani” în proiectarea în construcții, atrăgând atenția asupra lungului drum al decontării.

Acesta a arătat că PPC a avut „un dialog foarte bun cu ministerele de resort” și a subliniat nevoia urgentă de a „începe un dialog și cu Ministerul de Finanțe, în care să se înțeleagă realitatea practică și că tot ce înseamnă bugete care se construiesc pe investiții s-ar putea să fie aruncate în aer”.

Continuând discuțiile din cadrul panelului, arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Daniel Sălanță, a adus în prim-plan contradicțiile și incoerențele din sistemul actual, care afectează procesul de evaluare și finanțare a proiectelor importante.

El a atras atenția asupra criteriilor „departe de realitate” în evaluarea gradului de pregătire a proiectelor, care duc la pierderea finanțărilor pentru investiții majore, de exemplu, în sănătate: „Dacă gradul de maturitate într-un ghid de finanțare înseamnă obținerea unui certificat de urbanism, mă scuzați, dar suntem departe de realitate. (…) Acela se poate obține în câteva zile, în câteva ore, fără absolut nicio problemă.”

În ceea ce privește digitalizarea, arhitectul-șef a punctat că obstacolul real nu mai este legislația, ci refuzul instituțiilor de a colabora și de a-și integra bazele de date.

Alin Marius Andrieș, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, a completat discuțiile din panelul privind investițiile care transformă Transilvania, subliniind că Ministerul Finanțelor are ca obiectiv o dereglementare și simplificare a regulilor, dar și creșterea capacității instituționale, pentru a dezvolta, într-un fel sau altul, capacitatea acelor entități de a gestiona programe, de a absorbi fondurile și, ulterior, de a multiplica lecțiile învățate.

Potrivit Secretarului de Stat, reglementarea fiscală reprezintă o prioritate a Ministerului de Finanțe, în contextul în care aceasta constituie un element foarte important în orice buget: „Partea de reglementare fiscală este de asemenea foarte importantă. Codul fiscal este în atribuțiile noastre. De aceea încercăm să avem un dialog deschis cu toți partenerii, astfel încât să evităm anumite măsuri cu impact imediat sau cu impact negativ”, a spus Alin Marius Andrieș.

Evenimentul de la Cluj-Napoca s-a înscris în seria conferințelor de succes organizate de Patronatul Proiectanților în Construcții (PPC) și Banca Națională a României (BNR), evidențiind rolul esențial al proiectării în construcții ca pilon al dezvoltării economice regionale și al îmbunătățirii calității vieții. Prin consolidarea structurilor regionale și menținerea unui dialog constant cu autoritățile publice, PPC își asumă un rol strategic în conturarea unui model de guvernanță participativă – unul în care proiectanții contribuie activ la construirea unei Românii mai sigure, mai durabile și mai bine planificate.

Presă
14.04.2025