Un an de consolidare în mijlocul provocărilor | Alexandru Fulga a deschis lucrările Adunării Generale a PPC
Luni, 14 aprilie, președintele Patronatului Proiectanților în Construcții din România (PPC), Alexandru Fulga, a deschis lucrările Adunării Generale a PPC, prezentând realizările primului an de activitate.
2024 – un an dificil pentru construcții în România
Eliminarea facilităților fiscale, creșterea prețurilor la materiale și forța de muncă, instabilitatea politică generată de anul electoral și sistarea temporară a plăților către proiectele finanțate prin programul „Anghel Saligny” au accentuat criza din sectorul public, afectând în special autoritățile locale. Efectul cumulativ al acestor dificultăți a fost o contracție semnificativă a sectorului:
- Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 5,9% față de 2023
- Aportul construcțiilor la PIB a avut o contribuție negativă de -0,2 puncte procentuale.
- Deși în trimestrul IV construcțiile au reprezentat 12,7% din PIB, media anuală a fost de doar 7,5%.
PPC – o voce necesară pentru proiectanți
Deși înființat juridic în ianuarie 2024, activitatea PPC a început să prindă contur încă din 2023, fiind un răspuns firesc la realitățile din piață. Astăzi, PPC reunește peste 130 de membri și își propune nu doar să devină un partener de dialog instituțional, ci și un motor de reformă în sector.
„Credem într-un sector al proiectării modern, echitabil și bine reglementat – un sector care respectă profesionalismul și susține calitatea, în care fiecare proiectant își cunoaște drepturile, își asumă responsabilitățile și are un loc la masa deciziilor. Pentru asta muncim și asta ne dorim să construim împreună. Ca președinte al Patronatului, îmi reafirm angajamentul deplin față de obiectivele noastre comune și vă asigur că vom continua, cu perseverență și rigoare, să consolidăm o organizație puternică, credibilă și unită. Suntem o comunitate în formare, dar deja facem pași concreți către o industrie a proiectării mai sănătoasă și mai respectată” a declarat Alexandru Fulga.
Principalele realizări în primul an de activitate:
Reprezentare, vizibilitate și consolidare
- Aderarea la Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) – iunie 2024;
- Parteneriatul cu Banca Națională a României, una dintre cele mai valoroase colaborări inițiate;
- Implicarea activă în procesul de elaborare a Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) – cu propuneri privind contractele standard, digitalizarea și debirocratizarea.
Dezvoltare regională
- Organizarea evenimentului oficial de înființare a PPC la sediul BNR – 3 aprilie 2024
- Înființarea a două filiale regionale: PPC Moldova, la Iași – octombrie 2024 și PPC Transilvania, la Cluj-Napoca – aprilie 2025. Filialele regionale au fost gândite ca niște centre de excelenta, facilitand colaborarea, inovatia si dezvoltarea solutiilor adaptate nevoilor specifice fiecarei zone.
Sprijin concret pentru membrii PPC
- Parteneriate cu furnizori de software din industria AEC – eDevize, ALLBim, Graitec
- Organizarea de cursuri gratuite: eDevize (iunie), Graitec (august), semnătură electronică (octombrie)
- Reduceri la licențe și formare pentru membri – susținerea tranziției digitale în proiectare
Prezență publică și dialog
- Participarea la peste 20 de evenimente naționale și internaționale
- Construcția unei platforme de dialog și colaborare între profesioniști, autorități și mediul financiar
Obiective strategice pentru 2025
Într-un context economic provocator, PPC își propune ca, în 2025, să continue demersurile pentru întărirea poziției proiectanților în economie și pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului construcțiilor. Printre prioritățile organizației se numără adoptarea unor politici care să asigure stabilitatea industriei, protejarea firmelor autohtone și susținerea competitivității acestora pe piața europeană.
Mulțumim Pullman World Trade Center București pentru găzduirea evenimentului și Hookies Cookies pentru dulciurile delicioase!